Trakční, nebo hydraulický výtah?

Podle způsobu pohonu se výtahy rozlišují na trakční, hydraulické, bubnové a řetězové. Společnost Výtahy Petersik dodává a instaluje první dva zmíněné typy. Podívejme se, v čem jsou hlavní rozdíly a k jakým účelům se hodí. 

Trakční (lanový) výtah

Bezpřevodové trakční stroje mají pomaloběžné elektrické motory (50-200 otáček za minutu) napájené střídavým nebo stejnosměrným proudem. Řídící kladka je přímo připojena k rotoru motoru. Elektrický výtah je zavěšen na laně přes poháněnou kladku. Váhu kabiny a obvykle i poloviny užitečného nákladu vyrovnává protizávaží. Některé výtahy protizávaží nemají.Hlavními výhodami elektrických výtahů jsou:

  • nižší spotřeba elektrické energie (projeví se při intenzivním provozu)
  • nižší náklady na servis (odpadá nutnost výměny olejové náplně)
  • větší přepravní rychlost a možnost zajistit větší zdvih výtahu (naproti tomu hydraulické výtahy se používají jen do zdvihu cca 25 m)

Hydraulický výtah

Hydraulické výtahy vyvozují zdvižnou sílu pomocí hydraulických pístů, které jsou obvykle umístěné pod výtahem. Některé systémy přenášejí pohyb pístů pomocí soustavy kladek a lan, což umožňuje delší dráhu výtahu.Hlavními výhodami hydraulických výtahů jsou:

  • nižší pořizovací náklady
  • možnost umístění strojovny až 10 m od výtahové šachty
  • tišší chod

Trakční i hydraulická výtahová zařízení se využívají jako osobní, nákladní, jídelní nebo lůžkové výtahy, zdviže pro vozíčkáře, domácí výtahy, autovýtahy a velké panoramatické výtahy.
Váháte, který typ výtahu zvolit? Obraťte se s důvěrou na naše zkušené kolegy: poskytnou vám dostatek informací, abyste se mohli správně rozhodnout.

Další aktuality

Pravidelný servis a čištění výtahu se vyplatí

Pravidelný servis a čištění výtahu se vyplatí

Servisní činnost musí být ze zákona prováděna na každém výtahu, který je v provozu. Může ji provádět pouze firma, která má k takové činnosti oprávnění. Společnost VÝTAHY PETERSIK zajišťuje údržbu, opravy a vyproštění osob na základě platné servisní smlouvy. Tyto...

Z dotací na nový výtah si můžete sáhnout až na 1 milion Kč

Přemýšlíte o instalaci výtahu do svého domu a výtah ve vašem domě nikdy nebyl? Pokud jste na obě  otázky odpověděli ANO, pak je tato nabídka určena právě vám. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR vyhlásilo 15. ledna 2021 Výzvu k podávání žádostí o poskytnutí dotace...

Hledáme montéra výtahů

Hledáme montéra výtahů

Hlavní činností na této pracovní pozici bude montáž výtahů a zdvihacích zařízení. Co od vás očekáváme: Nejlépe výuční list technického zaměření, samostatnost, technické myšlení. Řidičský průkaz sk. B. výhodou. Co vám můžeme nabídnout: Hlavní pracovní poměr na dobu...